MUSEO VILNIUS NEW RAVILA

VILNIUS NEW RAVILA MUSEUM

The objectives derived from the urban analyses were on the one hand, to strengthen the clarity of the urban backdrop of public space in order to read it in continuity with the system of squares that precede the museum square and on the other hand, guaranteeing some continuity and permeability among the two sides of the transversal ecological system. The architectural purpose of the proposal is not to emerge from the historical urban context as an alien intervention, in terms of shape and space, but rather to create a rational architecture in natural continuity with the existing palace. The new volume, rigorous and marked by the rhythm of the large columns, is designed in pink pigmented facing concrete, since it best enhances the monolithic vertical elements, echoing the typical tones of the historical urban context and of the preexisting palace.The outdoor space is made of two large squares. The front square has the characteristics of a social civic space that welcomes visitors and directs them towards the entrance of the new museum

Project team: 

Marina Mazzamuto (Lanscape and Urban Planning) with Warehouse of Architecture and Research, GICO studio, AM3 Architetti Associati and City Projects

Surface | 10000 m2

Location | Vilnius, Lituania

Date | 2021

MUSEO VILNIUS NEW RAVILA
MUSEO VILNIUS NEW RAVILA
MUSEO VILNIUS NEW RAVILA
MUSEO VILNIUS NEW RAVILA
MUSEO VILNIUS NEW RAVILA
MUSEO VILNIUS NEW RAVILA
MUSEO VILNIUS NEW RAVILA
MUSEO VILNIUS NEW RAVILA

VILNIUS NEW RAVILA MUSEUM

The objectives derived from the urban analyses were on the one hand, to strengthen the clarity of the urban backdrop of public space in order to read it in continuity with the system of squares that precede the museum square and on the other hand, guaranteeing some continuity and permeability among the two sides of the transversal ecological system. The architectural purpose of the proposal is not to emerge from the historical urban context as an alien intervention, in terms of shape and space, but rather to create a rational architecture in natural continuity with the existing palace. The new volume, rigorous and marked by the rhythm of the large columns, is designed in pink pigmented facing concrete, since it best enhances the monolithic vertical elements, echoing the typical tones of the historical urban context and of the preexisting palace.The outdoor space is made of two large squares. The front square has the characteristics of a social civic space that welcomes visitors and directs them towards the entrance of the new museum

Project team: 

Marina Mazzamuto (Lanscape and Urban Planning) with Warehouse of Architecture and Research, GICO studio, AM3 Architetti Associati and City Projects

Surface | 10000 m2

Location | Vilnius, Lituania

Date | 2021

MUSEO VILNIUS NEW RAVILA
MUSEO VILNIUS NEW RAVILA
MUSEO VILNIUS NEW RAVILA

© 2024, ECUA Studio, all rights reserved